Det känns som att lång tid har förflutit sedan höstmötet i Lund 2019, mycket mer än de två år som faktiskt passerat. Är det inte längre sedan en förkyld Jonas Birgersson, med hemmavarande höggravid hustru, äntrade scenen som siste talare?
Nu har vi haft två framgångsrika digitala stora möten sedan dess, men det kändes befriande att detta år se Richard Herrey och K-G Bergström avsluta detta möte live.
Jag kan inte mer än vara fortsatt imponerad över hur ni alla medlemsföretag tacklat dessa två år. Lindbytvätten har gjort en fantastisk skrift som beskriver 30 år av hårt arbete men också en härlig glädje i vår bransch. Trevligt att en ny generation är redo att ta över liksom bland annat i Rikstvätt Lima. Daniel tog med en jacka från Upcy till mig efter ett seminarium hos Dansk Industri. En XL som han tyckte var mera min storlek. Upcy är ett projekt hos Textilia/DFD för att tillverka nya plagg av utrangerade textiler. Så häftigt.
Jag gillar också att vi tar plats. Alla miljö- och klimatbokslut som branschen tar fram är alltid spännande läsning. I det Vinnovafinaniserade Texchain3 finns många av våra medlemmar liksom vi med. Speciellt vill jag då lyfta Rikstvätt Bengtsfors som är mycket aktiva i detta.
Från linjärt till cirkulärt – vi kommer ihåg Weine Wiqvists föredrag från höstmötet 2019 som ledamot i regeringsuppdraget Delegationen för Cirkulär Ekonomi. Nu leder Elis hållbarhetschef Lina K Wiles en expertgrupp knuten till delegationen för normskiftet till cirkulär ekonomi. Hon konstaterar att ett normskifte kräver mer än tekniska förutsättningar och innovationer. Det handlar om att bryta invanda tankesätt och ändra processer.
Till sist – det gäller att förändra sina egna vanor också. Ett enkelt sätt är att ta med en tygpåse när man handlar. Se exempelvis Reused Remade som samarbetar med flera branschföretag.
Allt gott inför Jul och Nyår
Jan Kluge
Förbundsordförande