Sveriges Tvätteriförbund i samarbete med Ecolab uppmärksammar ett långtgående arbete för att förlänga textiliers livslängd. Årets Hållbarhetspris i Textilservicebranschen går till Anders Thorgaard, entreprenör, visionär och ägare till tvätt- och textilservicekoncernen DFD/Textilia.
Anders Thorgaard har tagit initiativ till att i industriell skala kunna upcykla textilier till nya produkter istället för att bränna eller kasta kasserade textilier. Därmed sparas miljön. Konceptet som går under namnet upcy innebär att kasserade textilier blir råvara i nya designade produkter, som till exempel att gamla påslakan blir nya trendiga jackor och utslitna dukar från gourmetkrogen blir prima kockrockar. Kunderna kan beställa och ta in de upcyklade textilierna i sina verksamheter och bidra till en cirkulär ekonomi.
Längre liv, lägre påverkan
– Textilier är ett måste för att samhället ska fungera. Se bara de behov som finns inom sjukvård, hotell och restaurang samt inom arbetskläder och entrémattor, områden där våra medlemmar är verksamma och bidrar med kompetens och produkter. Samtidigt är produktionen av textilier en stor börda ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att förlänga livslängden på materialet blir varje textil en ren vinst för miljön, säger Jan Kluge, ordförande för Sveriges Tvätteriförbund.
Kombinerar mode och hållbarhet
– Konceptet som Anders Thorgaard står bakom har växt utifrån en önskan om utveckla värdeskapande och miljömässigt hållbara lösningar som kan dokumenteras. Det finns en genomgripande idé om hur allt material ska kunna användas för att eliminera all form av spill och om hur de långväga transporterna ska kunna minimeras när kasserade textilier samlas in, designas och blir till nya efterfrågade textilprodukter. Det här engagemanget tycker vi är en utomordentlig spegling av det omfattande hållbarhetsarbete som pågår inom tvätt- och textilservicebranschen samt ett framsynt sätt för att lösa en påtaglig hållbarhetsutmaning, fortsätter Jan Kluge.
Stödjer barn i Ukraina
Sveriges Tvätteriförbund har varje år sedan 2017 delat ut Hållbarhetspriset till ett
antal förtjänstfulla pristagare. Sedan förra året sker utdelningen i samarbete med Ecolab, som erbjuder lösningar och tjänster inom vatten, hygien och förebyggande av infektioner som bidrar till att göra världen renare, tryggare och friskare.
Prissumman är 5 000 kronor och Anders Thorgaard kommer att skänka den till Barn i Ukraina genom SOS Barnbyar i Danmark.
Tidigare pristagare
- 2017 Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.
- 2018 Carl-Johan Björkman, entreprenör Hr Björkmans Entrémattor.
- 2019 Schlemon Athoraya, entreprenör Örebro-Tvätt, och Kent Pettersson, entreprenör KåPI Tvätt i Bengtsfors.
- 2020 Jonas Olaison och Lena K Wiles, hållbarhetschefer på Textilia respektive Elis
- 2021 Peter Streijffert, entreprenör på Lindbytvätten på Öland.
- 2022 Jonny Hägerström, VD TvNo, och Henry Eskola, National Key Account Manager på Scandbio,
Mer om
Innovativ och konkurrenskraftig tvätterinäring
Sveriges Tvätteriförbund är den svenska tvätterinäringens branschorganisation och representerar medlemmar inom både tvätt för privatpersoner och industriell tvätt- och textilservice. Förbundet bedriver ett kontinuerligt arbete för en innovativ och konkurrenskraftig tvätterinäring.
Medlemsföretagen har cirka 5 000 medarbetare och svarar för inemot 90 % av branschomsättningen på ca 5,2 miljarder kronor. Verksamheten i förbundet drivs av ökade krav på kundnytta, kvalitet, hygien och klimat- och miljöeffektivitet. Alla medlemmar i Sveriges Tvätteriförbund är professionella auktoriserade verksamheter och genomgår årligen en kontroll av miljökonsultföretaget Ensucon.
För ytterligare information
Jan Kluge, Förbundsordförande, tel 0705 92 58 98
Daniel Kärrholt, Förbundsdirektör, tel. 0705 11 36 85